Nieuws!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws! Laatste update 19-02-2020

Vandaag heeft Hans Kroon, van Kroonwerk Timmerwerk uit Muiden, de bekisting van het beton afgehaald nadat het gedroogd was.

Resultaat: de fundering is klaar en één van de zijpanelen!

Blijf op de hoogte van laatste nieuws! Laatste update 17-2-2020

Vandaag zijn er weer grote stappen gezet met het monument. Hans Kroon, van Kroonwerk Timmerwerken had reeds de bekisting voor het gieten van het monument gemaakt, maar vandaag was dan eindelijk de dag dat het beton gegoten kon gaan worden.

Duidelijk is te zien dat Hans Kroon veel ervaring heeft met dit werk en draait zijn hand er niet voor om om iets moois te maken.

Vandaag zijn de bodemplaat en 1 van de zijkanten in beton gegoten. Dit zal een dag of 2 á 3 moeten drogen voordat de bekisting verwijderd kan gaan worden.

Hieronder een compilatie van het gieten van het beton! Veel plezier!!!!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws! Laatste update 29-01-2020

Afgelopen zaterdag kwamen wij als groep weer samen bij Café Ome Ko om de laatste stand van zaken te bespreken.

Omdat wij nu in de afrondende fase zitten om het monument te realiseren zullen wij vaker de koppen bij elkaar steken om de voortgang te bespreken.

Bij de bespreking waren aanwezig: Guus en Willem Kroon, David van Coolwijk en Frans-Jan ter Beek. Helaas was Wouter Wormhoudt verhinderd in verband met zijn werk.

Er werd onder andere besproken hoe de voortgang van de bouw van het monument vordert. Afgelopen week is er begonnen aan de bouw door Hans Kroon en de basis van het monument is gelegd. Het monument komt op een stelconplaat te staan. De stelconplaat komt onder het maaiveld te liggen.

Gekozen is om de sokkel te bekleden met bakstenen om op die manier een warm en klassiek uiterlijk te verkrijgen. De propeller die bovenop het monument komt te staan wordt gezekerd met een ijzeren staaf.

Verder is het van belang dat er fondsen geworven worden. Zonder geld geen monument. Er is besproken om zoveel mogelijk het rekeningnummer van de stichting te delen samen met ons verhaal erbij. Ook zal er gekeken worden of de lokale middenstand iets kan betekenen om ons project tot een goed einde te brengen. Een mogelijkheid is dat de lokale basisscholen wellicht het monument kunnen adopteren. Ook wordt er geïnformeerd naar de mogelijkheden wat betreft subsidie vanuit de gemeente.

Over 3 weken wordt de voortgang weer besproken.

U kunt uw donatie overmaken op: NL05 RABO 0348 6669 50 tnv Halifax Monument Muiden.

Foto: Guus Kroon

23 januari 2020

Er wordt gewerkt aan het Halifaxmonument!

Vorige week werd de propeller die al bijna twee jaar bij Guus in de schuur stond te wachten, opgehaald door zijn broer Hans. De eerste fase van de bouw van het Halifaxmonument is aangebroken. Hans is nu in zijn werkplaats bezig om de nodige voorbereidingen te treffen voor het storten van het beton van de sokkel.

In de bekisting komt een sokkel van beton en deze zal worden bekleed met rode bakstenen. Daarop en daarin zal een originele propeller van een Halifaxbommenwerper komen. Deze wordt met een stalen buis bevestigd in de sokkel. Een technische uitdaging, maar dat is wel aan Hans besteed. De firma Kroonwerk heeft wel voor hetere vuren gestaan.

Op de sokkel zal een plaquette worden geplaatst met de namen van de bemanningsleden en een korte omschrijving. De plaquette werd al op 1 mei 2018 bevestigd op het landhek van de boerderij Slothoeve, waar het vliegtuig terecht kwam. 75 jaar na de crash werd hij onthuld.

Het monument zal, als alles goed gaat, op vrijdagmiddag 1 mei a.s. om 16.00 uur, 75 jaar na de oorlog, door onze burgemeester Han Ter Heegde langs de Zuidpolderweg worden onthuld, ter nagedachtenis aan de zeven omgekomen bemanningsleden van de op 1 mei 1943 in de Noordpolder neergestorte Britse bommenwerper Halifax JB803.

U kunt de realisatie van het monument steunen door een gift over te maken op de rekening van de Stichting Halifax Monument Muiden; NL05 RABO 0348 6669 50

15 februari 2019

Gesprek met Jan van Dijk (1940) over een motor van de Halifax.

Vanmiddag hadden David van Coolwijk en Guus Kroon een gesprek met Jan van Dijk over zijn herinneringen aan een bijzonder voorwerp. Jan werd in 1940 geboren op de houten kringenwetboerderij “Kent u zelve” aan de Noordpolderweg. Hij kwam op een dag op de zolder van de stal als kleine jongen en zag opeens een motor van een vliegtuig liggen.

De motor was ongeveer een meter lang en een halve meter hoog, schat hij. Er zat een soort gaas voor. Zijn vader had het ding gevonden in hun land, niet ver van de plek waar op 1 mei 1943 een Britse Halifaxbommenwerper verongelukte bij een mislukte noodlanding.

Hoe ze het loodzware ding uit het land naar de stal en op de zolder hebben gekregen is onbekend. Jan vertelde dat de boeren elkaar altijd hielpen in die tijd. Waarschijnlijk hebben ze hem samen geborgen en op zolder gehesen. Hoe dan ook; het ding heeft er tot het eind van de oorlog gelegen.

Wat er daarna mee gebeurd is weet hij niet, maar het ding was wel verdwenen. Mogelijk heeft zijn vader Folkert de motor verkocht aan de schroothandelaar. Behalve de motor is er nooit iets anders van de bommenwerper op hun land gevonden. Wel weet hij dat een ander boer in de buurt een heleboel aluminium in een solo had opgeslagen.