Halifax

De Handley Page Halifax was een viermotorige bommenwerper die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt. Er zijn ongeveer 6100 Halifaxes tijdens de oorlog gebouwd. Hij werd gebruikt door Britse, Poolse, Franse, Australische, Canadese en Nieuw-Zeelandse squadrons. In het Verenigd Koninkrijk heeft hij gevlogen voor de Bomber Command en de Coastal Command.

Het vliegtuig wordt veel vergeleken met de veel bekendere Avro Lancaster, die in het begin sneller was dan de Halifax. De draagkracht van beide toestellen was ongeveer hetzelfde.

Al in 1935 werden de eerste tekeningen voor de Halifax gemaakt onder leiding van George Volkert van het team van Handley Page. Het Luchtmachtministerie vroeg om een zwaardere uitvoering van de gangbare toestellen. Het was bekend dat de Duitse Luftwaffe veel ontwikkelingen stimuleerde, dus er was geen tijd om nieuwe motoren uit te proberen. Het eerste prototype, de HP56, zou worden uitgerust met twee Vulture-motoren van Rolls Royce maar werd geannuleerd. De HP57 kreeg vier Merlins.[1]

In 1939 vloog de eerste, nog niet bewapende HP57, de L7244. Een jaar later ging de wél bewapende L7245 de lucht in. In 1939 werd aan deze lijn de naam Halifax gegeven, en in 1940 kwamen de eerste toestellen de fabriek uit. Squadron 35 was de eerste gebruiker. De eerste missie was op 11 maart 1941 op Le Havre. Na 18 maanden vlogen twaalf squadrons met de Halifax.